MENU

Nav

Treba nam brza modernizacija obrazovnog sustava za zanimanja budućnosti

Zagreb, 25.06.2020

Treba nam brza modernizacija obrazovnog sustava za zanimanja budućnosti

Usprkos izazovima uzrokovanih epidemijom Covid-19, zajedničko online događanje Copernicus ‘Eyes on Earth’ Roadshow & 2nd Earth Observation Summit bio je nesumnjiv uspjeh i primjer kako ekosustav Copernicus programa pruža mogućnosti čak i u ovim neuobičajenim vremenima.

Online konferencije 2. Earth Observation Summit i 4. Eyes on Earth Roadshow u organizaciji Ministarstva znanosti i obrazovanja, EO4GEO projekta, Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatske udruge poslodavaca održane su 2. i 3. lipnja uz sudjelovanje više od 700 sudionika, što ih čini najvećim online skupovima Hrvatskog predsjedanja  Vijećem Europske unije.  Tema Summit-a bila je obrazovanje u području svemirskih tehnologija za potrebe poslova budućnosti i osiguranje održivog gospodarskog razvoja, s neposrednim ciljem predstavljanja rezultata projekta i razmjene mišljenja o njima s predstavnicima gospodarstva i javne uprave.

EoERoadshow_2

Što prije modernizirati obrazovni sustav za zanimanja budućnosti

Na okruglom stolu pod nazivom “Earth Observation Sector Education and Application for Future Jobs and Prospering Business” razmotrene su snage, slabosti, prilike i prijetnje s kojima se suočava Copernicus program i EO/GI industrija te poslovi budućnosti koje donosi razvoj ove gospodarske grane te uloga obrazovanja u osiguranju adekvatnih kadrova za gospodarstvo i javnu upravu. Rezultati rasprave su vrlo zanimljivi.

Naime, predstavnici javne uprave, gospodarstva i ekonomske zajednice složili su se da očekuju daljnji rast EO/GI sektora u narednom razdoblju, a EU programi Copernicus i Galileo su njegovi pokretači. Iz perspektive predstavnika gospodarstva, glavna je prijetnja nedostatak dobro obrazovanih profesionalaca svih razina obrazovanja, pa je stoga potrebno ubrzati modernizaciju obrazovnog sustava i usmjeriti ju u stjecanje potrebnih vještina.

EoERoadshow_3

Operateri drona, VR dizajneri i analitičari klimatskih promjena su zanimanja budućnosti

Kroz sesiju o Dizajnu kurikuluma predstavio se koncept razvoja edukacijske ponude za buduće akademske i VET programe koji se zasniva na razvoju generičkih sadržaja (predmeta i modula) koji se mogu kombinirati za ciljane edukacijske programe.  Poslovi budućnosti koji su danas prepoznati kao neposredno vezani uz daljinska istraživanja – opažanje Zemlje (EO/GI) i geoinformatiku (GIS) još uvijek su nepoznanica i tek ih trebamo otkriti. No, dosadašnja istraživanja, njihovi rezultati i potrebe koje uslijede definirale su ova zanimanja kao zanimanja budućnosti: stručnjak (Analyst) za daljinska istraživanja i geoinformatiku (GIS), programer softvera za daljinska istraživanja i GIS, stručnjak za razvoj aplikacija zasnovanih na geopodacima, stručnjak za podatke (Dana scientist) i stručnjak za geoprostorne interpretacije (kartograf budućnosti). Tu su i poslovi koji se značajno oslanjaju na EO/GI kao što su dizajner proširene stvarnosti i virtualnog svijeta, operater drona (bespilotne letjelice), analitičar klimatskih promjena, inženjer urbane poljoprivrede i inženjer ubrane sigurnosti.

Predstavnici EO4GEO konzorcija predstavili su programske alate koji omogućuju efikasno oblikovanje obrazovne ponude kako bi omogućili tvrtkama kreiranje profila znanja i vještina stručnjaka koje sukladno poslovima kojima se bave žele angažirati.

EoERoadshow_1

Primjena satelitskih podataka – od sektorskih analiza do pomoći kod katastrofa

Korištenje svemirskih podataka demonstrirano je na nizu primjera iz Europe i Hrvatske. Među ostalima je hrvatska tvrtka OIKON d.o.o. demonstrirala uporabu satelitskih podataka u zaštiti okoliša i prirode na primjerima zaštite šuma koristeći Copernicus CREODIAS servis, dok je Hrvatska udruga kriznog menadžmenta pokazala kako su korišteni podaci opažanja zemlje iz svemira za aktivnosti potrage i spašavanja na primjeru potresa koji je 22. ožujka pogodio Zagreb. Demonstrirana je također primjena satelitskih snimaka i servisa (DIAS servis WEkEO) za marinsko prostorno planiranje na primjeru planiranja distribucije nafte i plina s nalazišta u Sjevernom moru, odnosno praćenje stanja poljoprivrednih nasada u svrhu procjene uroda pojedinih poljoprivrednih kultura i drugo.

Više na:

http://eosummit-zagreb.eu/wp/

https://oikon.hr/hr/topic/vijesti/

http://www.eo4geo.eu/latest-news/

 

HRT, Dobro jutro, Hrvatska

Hrvatski radio

Nacional

Zimo.hr