MENU

Nav

Mate Rimac kreće s izgradnjom kampusa u Svetoj Nedelji

Zagreb, 19.04.2021

Mate Rimac kreće s izgradnjom kampusa u Svetoj Nedelji

Gradonačelnik Grada Svete Nedelje Dario Zurovec potpisao je danas, 16. travnja 2021. godine  Ugovor o osnivanju prava građenja s direktorom poduzeća Rimac Automobili d.o.o. Matom Rimcem povodom izgradnje proizvodnog i istraživačko-razvojnog kampusa.

Zemljište na kojem će se izgraditi kampus nalazi se iza dvorca Kerestinec u Svetoj Nedelji, te će istim Rimac Automobili d.o.o. upravljati sljedećih 69 godina. Sukladno potpisanom Ugovoru, gradnja kampusa treba biti završena najkasnije tri godine od početka izgradnje. „San od prije sedam godina došao je do svoje realizacije“, rekao je gradonačelnik Dario Zurovec. Zahvalio je svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog projekta, pogotovo Mati Rimcu te dodao: „Mogu reći da je ova investicija najznačajnija ne samo za Svetu Nedelju već i za cijelu Hrvatsku. Ovako velike investicije,  veće od milijardu i pol kuna, ne vide se svaki dan, a zasigurno će  otvoriti perspektivu i za sve buduće naraštaje. Mogu reći da je ovo veliki i novi početak za cijelu Hrvatsku“, naglasio je Zurovec. Rimac surađuje s najvećim automobilskim industrijama na svijetu i uz sva strateška partnerstva i izniman uspjeh na svjetskom tržištu, ostaju u Hrvatskoj gdje razvijaju svoje poslovanje i budućnost.

16.04.2021., Zagreb - Predstavnici Grada Svete Nedelje i Rimac Automobila potpisali su ugovor o osnivanju prava gradjenja u povodu izgradnje proizvodnog i istrazivacko-razvojnog kampusa. Ugovor su potpisali gradonacelnik Svete Nedelje Dario Zurovec i Mate Rimac, direktor poduzeca Rimac Automobili. Novi kampus vrijedan vise od 200 milijuna eura prostirat ce se na 200 tisuca kvadrata, s proizvodnim i istrazivackim objektima na 95.000 kvadrata. Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Saborski zastupnik Davor Nađi istaknuo je kako ovaj projekt sinergija javnog i privatnog sektora. „Ovo je primjer koliko Hrvatska može ići naprijed kada se investicije ne koče nego ih se podržava. Naš privatni sektor globalno je konkurentan, a ovo je primjer kako se u Hrvatskoj može uspjet“, rekao je Nađi. Istaknuo je kako javni sektor mora podržavati privatni kako bi se ostvarivale investicije: „Najtransparentniji investitor radi investiciju u najtransparentnijem gradu u Hrvatskoj. Ovo je projekt globalnih razmjera koji kao svjetionik može privući investicije u našu zemlju.“

Novi kampus prostirat će se na 200 tisuća kvadrata, s proizvodnim i istraživačkim objektima na 95.000 m2, dok će 35% zemljišta biti pokriveno vegetacijom. Tvrtka trenutno posluje na šest lokacija, a do izgradnje kampusa većina će se obavljati u novim prostorima na Jankomiru. Tvrtka ima oko 1.000 zaposlenika, a ovom investicijom u planu je dodatno zapošljavanje te bi u idućih nekoliko godina dostigli brojku od 2.500 djelatnika. „Grad Sveta Nedelja od početka nam je izašla u susret. Odavno smo prerasli kapacitete, a nismo mogli pronaći adekvatni prostor koji nam je prijeko potreban. Ova lokacija nam omogućuje sve što nam treba te smo se odlučili graditi vlastiti kampus jer imamo velike planove za koje treba puno prostora“, rekao je Mate Rimac„Ovo će biti poseban projekt na svjetskoj razini, otvoren za javnost, građen i osmišljen za zaposlenike. Imamo sve spremno– od projekata do financija i želimo početi graditi punom parom što prije.“

Kampus je dizajniran za ljude, pa će tako uz ključne sadržaje i brojne pogodnosti to biti prostor za rad, rast i igru, a projektiran je da bude i neutralan za okoliš. U njemu neće biti zidova ili ograda – svi su pozvani da ga posjete, uživaju u kampusu i druže se sa zaposlenicima. Inovacijska jezgra kampusa bit će središte za istraživanje i razvoj od 1.100 ljudi, zajedno s upravljačkim centrom, dizajnerskim studijem, laboratorijima i VR sobama. „Kampus će osigurati vrhunska radna mjesta za sve nacionalnosti, a prije svega za naše mlade ljude, koji će im nuditi brojne mogućnosti i osigurati dodatne vrijednosti. Kampus nije projekt na kojem ćemo stati, imamo daljnjeg prostora za rast i nove planove“, najavio je Rimac.

16.04.2021., Zagreb - Predstavnici Grada Svete Nedelje i Rimac Automobila potpisali su ugovor o osnivanju prava gradjenja u povodu izgradnje proizvodnog i istrazivacko-razvojnog kampusa. Ugovor su potpisali gradonacelnik Svete Nedelje Dario Zurovec i Mate Rimac, direktor poduzeca Rimac Automobili. Novi kampus vrijedan vise od 200 milijuna eura prostirat ce se na 200 tisuca kvadrata, s proizvodnim i istrazivackim objektima na 95.000 kvadrata. Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Na kampusu će se nalazi i testna staza za automobile, kao i izložbeni salon u kojem će kupci moći vršiti individualnu prilagodbu svog vozila. U sklopu kampusa bit će smješteni i uredi i proizvodnja električnih bicikala Greyp. U skladu s certifikatima o održivosti, u obzir su uzeti i planovi za organsku proizvodnju hrane na licu mjesta, kao i obilje zelenih površina u kojima će moći uživati zaposlenici, ali i javnost. Kako ne bi došlo do zagušenja prometa, s obzirom na to da će kampus zahtijevati dnevnu opskrbu materijalima potrebnim za realizaciju projekata kompanije Rimac Automobili d.o.o, predviđeno je više spojeva s postojećom cestovnom mrežom, ali i izgradnja posebne interne prometnice.

Potpisu ugovora nazočio je će tajnik Kabineta ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Goran Gotal koji je rekao da kvalitetno poduzetničko okruženje može razviti kvalitetne investicijske potencijale. „Danas svjedočimo razvoju kreativne industrije koja je jamac razvoja i budućnosti hrvatskog gospodarstva i poduzetništva. Pokazali smo kako možemo biti partneri koji će i dalje raditi na tome da olakšavaju put investitorima te da svu neaktivnu državnu imovinu stavimo u funkciju iz koje ćemo generirati nove vrijednosti“, rekao je Gotal.

Ulaganje u razvoj poduzetništva oduvijek je bio prioritet gradske uprave pod vodstvom gradonačelnika Zurovca, a navedeni projekt trebao bi osigurati do 700 novih radnih mjesta, te pružiti primjer i poticaj ostalim jedinicama lokalne uprave diljem Hrvatske.

RTL Danas

NOVA TV, Dnevnik

HRT

N1

HINA

Jutarnji list

Večernji list

tportal

24 sata

Index