MENU

Nav

Energetska obnova zgrada javne namjene Grada Zagreba

Zagreb, 25.06.2020

Energetska obnova zgrada javne namjene Grada Zagreba

U energetsku obnovu  uključene su 134 zgrade različitih javnih namjena u vlasništvu Grada Zagreba sa čijom realizacijom se planira smanjiti potrošnja energije za više od 50 % u tim zgradama, smanjiti emisije CO2 kao i koristiti obnovljivi izvori energije. Sveukupno je planirana investicija od 805.000.000,00 kn, a izvori financiranja su proračunska sredstava, EU fondovi i povoljna kreditna sredstva. Od planiranog, do sada su završene energetske obnove na 52 zgrade na kojima su ostvarene uštede energije za više od 14.200 MWh/godišnje i smanjene emisije CO2 za više od 3.100 t/CO2 godišnje. Za realizaciju programa energetske obnove, do sada je ugovoreno sufinanciranje iz nacionalnog i EU fondova za 45 zgrada u iznosu od 162.245.968,87 kn.

Objekti provode projekte sukladno potpisanim Ugovorima o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane iz europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014. – 2020. sklopljenih s Ministarstvom graditeljstva i prostornoga uređenja i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Projekt se sufinancira i provodi u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.–2020.“ iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

PTŠ_energetska_obnova_1

Od početka ove godine održano je 13 početnih konferencija za medije povodom početka izvođenja radova i jedna završna povodom završetka radova na energetskoj obnovi zgrade.

Na Domu zdravlja Zagreb-Centar, Zdravstvenoj stanici Zapruđe izvest će se radovi vrijedni 2,8 mil.kn kojima će se smanjiti godišnja potreba za toplinskom energijom za grijanje za 78%, a emisije CO2 za 68%, dok će se u Domu zdravlja Zagreb-Istok, na Zdravstvenoj stanici Ljubijska poboljšati energetske karakteristike zgrade postavljanjem toplinske izolacije na ovojnicu zgrade i zamjenom neučinkovite vanjske stolarije i bravarije te će se modernizirati sustav grijanja i hlađenja.

Prehrambeno-tehnološka škola radovima će riješiti najveći dosadašnji problem zagrijavanja učionica pa će radovi vrijedni 13,5 milijuna kuna obuhvatiti toplinsku izolaciju, stolariju, modernizaciju sustava, pa će četiri škole sa 1.700 učenika i 250 učenika imati kvalitetnije i ugodnije uvjete za rad i boravak. Uz ovu, još tri škole biti će modernizirane. Radovi na Osnovnoj školi Lučko obuhvatiti će izmjene vrijedne 10,2 mil.kn kojima će se smanjiti energetska potrošnja za 80,85%, a radovi će trajati 8 mjeseci. Osnovna škola Dobriše Cesarića ulazi u 11 mil.kn vrijedan projekt energetske obnove koja će postati učinkovita zgrada s poboljšani uvjetima za rad uz efikasnu zaštitu okoliša. Više od 9 mil.kn vrijedan je projekt obnove Osnove škole Vukomerec  gdje će 630 učenika i 67 djelatnika dobiti nove i efikasnije prostorije i okruženje za rad. Promjenom vrste energenta i modernizacijom sustava ostvariti će se značajne uštede i poboljšati ekonomski i energetski čimbenici u funkcioniranju škole.

 Dječji vrtić Zapruđe obrazovni je objekt kojom će obnova donijeti višestruku korist – od energetske učinkovitosti do racionalnog trošenja resursa u budućnosti. Više od 700 m2 pretvoriti će se u ugodni prostor s novom stolarijom i izolacijom, pa će se i računi za energente smanjiti za 58%.

KNAP_Planinčić_Borić_Kelava

U energetsku obnovu su uključeni i područni uredi Grada Zagreba. Tako će zgrada u Sesvetama stara 65 godina nakon radova dobiti energetski razred A+ i fotonaponsku elektranu na krovu zgrade s kojom će moći proizvoditi električnu energiju od 33.430 kWh/godišnje. Ured na Peščenici imati će značajne uštede energije od 64,33% radovima vrijednim 16,1 mil.kn, a značajno će i smanjiti godišnje emisije CO2 za čak 82,90%. Područni ured Susedgrad osigurat će kvalitetni rad djelatnicima i posjetiteljima radovima vrijednim 9,9 mil.kn kojima će postaviti toplinska izolacija na ovojnicu zgrade i zamijeniti neučinkovita vanjska stolarija i bravarija. I ova će zgrada dobiti fotonaponsku elektranu na krovu zgrade.

KNAP – Kulturni centar Pešćenica osnovan je 1955. godine i od tada djeluje u kreiranju kulturnih i obrazovnih programa za djecu, mlade, odrasle i treću životnu dob. Planiranje energetske obnove započelo je prije tri godine, a do kraja veljače 2021. objekt će doživjeti kvalitetne promjene radovima u vrijednosti od 10,2 milijuna kuna. Tako će svi korisnici prostora i više od 20.000 posjetitelja Centra dobiti moderan i atraktivan prostor.

Najstarije zatvoreno plivalište na našim prostorima – Zimsko plivalište Mladost također kreće u kompletnu rekonstrukciju nakon više od 60 godina rada. Komfor i udobnost u bazenskom dijelu te popratnim prostorijama, te bolji uvjeti za treniranje zasigurno će biti velika pozitivna promjena za sve njegove korisnike, posjetitelje i sportaše.

ZP_Mladost_Borić_Tomić_Veselin

 

Korisnici i djelatnici Doma za starije osobe Trešnjevka već su ove zime osjetili poboljšanja u svim prostorijama Doma i značajno su im smanjeni energetski troškovi.  Proces modernizacije dodatno će se zaokružiti renovacijom popratnih dijelova (poput kuhinje), a obnovljena zgrada radova vrijednih 6,6 mil.kn svrsavaju je sada u energetski razred B sa smanjenjem potrošnje za 76% i smanjenjem emisije CO2 za 195 tona godišnje. Zbog smanjenih troškova za energente i održavanje postići će se financijska ušteda od 450.000 kn godišnje.

 

Radio Sljeme

Večernji list 

ZgExpress

RTL