MENU

Nav

Copernicus Hackathon

Zagreb, 28.01.2020

Copernicus Hackathon

Venecija tone, Berlinski metro propada u zemlju, a površina zemlje se na pojedinim mjestima podigla i do 2 m nakon potresa u Japanu i nuklearne katastrofe u Fukushimi. Sve to su podaci koje danas znamo zahvaljujući programu Europske svemirske agencije i Europske komisije Copernicus, teškom više od 10 milijardi eura. Ovaj ambiciozan program koji prati i nadzire atmosferu, oceane i kopnene površine,  predstavljen je u Zagrebu. Temelji se na sustavu satelita dizajniranih za opažanje Zemlje, a korištenje i primjena njegovih podataka otvaraju velike mogućnosti za hrvatsko gospodarstvo.

KONFERENCIJA ZA MEDIJE

Kako je na predstavljanju programa istaknuo prof. dr. sc. Željko Bačić sa zagrebačkog Geodetskog fakulteta, studije EK pokazuju da će do 2030. za poslove neposredno vezane uz Copernicus biti otvoreno 48.000 radnih mjesta. Prema riječima Borisa Drile, predsjednika HUP-ove Udruge informatičke i komunikacijske djelatnosti, ovaj se program izvrsno uklapa u Nacionalnu koaliciju za digitalne vještine i radna mjesta, s ciljem razvoja informacijsko-komunikacijskog gospodarstva u Hrvatskoj.

Copernicus_2

Copernicus je kreiran  s ciljem razvoja informacijskih usluga utemeljenih na promatranju Zemlje, pomoću satelita i analizama in-situ podataka, a različite usluge koje nudi pomažu u rješavanju nekih od najtežih ekoloških izazova kao što su sigurnost hrane, porast razine mora, prirodne katastrofe, urbanizacija, otapanje ledenjaka ili sveobuhvatne klimatske promjene. Organizira je i regionalno natjecanje Copernicus Hackathon za Hrvatsku i Sloveniju 2019. koje je trajalo 48 sati, a čak 105 natjecatelja podijeljenih u 21 ekipu, radilo je na aplikaciji za projekt Europske svemirske agencije i Europske komisije, koja bi znatno mogla unaprijediti kvalitetu života, ekonomiju ili pak zaštitu okoliša.

 

HRT

HRT – DJH

Bug

Vidi

Zimo – Nova TV

Poslovni dnevnik