MENU

Nav

V. Obrtnički forum Zagrebačke županije

Zagreb, 27.02.2020

V. Obrtnički forum Zagrebačke županije

U Velikog Gorici održao se „V. Obrtnički forum Zagrebačke županije – Obrtništvo 2020.“ u organizaciji Zagrebačke županije i Obrtničke komore Zagreb. Početkom 2019. godine u Zagrebačkoj županiji bilo je 5.042 obrta, a početkom ove godine ta se brojka povećala na 5.526. Povećanje od 484 nova obrta u godinu dana rezultat je i povećane potrebe za obrtnicima u Zagrebačkoj županiji koji su prepoznali priliku da svoje proizvode i usluge ponude tržištu. O izazovima s kojima se suočavaju, novim izmjenama i dopunama Zakona o obrtu te brojnim aktualnim temama na ovom području raspravljalo se danas na V. Obrtničkom forumu Zagrebačke županije.

Predsjednik Obrtničke komore Zagreb Mirza Šabić tom je prigodom izjavio: „Ideja koja je pokrenuta od organizacije svih obrtničkih foruma bila je da se na njima ne drže  predavanja već da se potakne konstruktivna rasprava uz pitanja i prijedloge. Kako je rekao Francis Bacon „Koliko znamo, toliko možemo.“, danas je prilika da saznamo i da možemo.“

Zamjenica župana Zagrebačke županije Nadica Žužak rekla je kako je današnji Forum organiziran s ciljem pronalaženja kvalitetnih rješenja za obrtništvo, ali i zaštitu samih obrtnika i poduzetnika. „U Zagrebačkoj županiji iznimno smo ponosni na naše obrtnike. Kroz mjere potpora programima i projektima za poduzetništvo i obrt  proračunu Zagrebačke županije je od 2013. do 2019. godine dodijeljeno preko 35 milijuna kuna direktnih potpora za 1.200 projekata. Nastavljamo sufinanciranje i u 2020. sa preko 7 milijuna kuna, što zajedno sa sredstvima udruženja obrtnika čini ukupni proračun od 9 milijuna kuna za razvoj poduzetništva i obrta.“ Istaknula je kako je Zagrebačka županija u samom vrhu gospodarstva RH, kao i uspješnost samih poduzetnika i obrtnika koji su stup razvoja Županije.

V_Obrtnički_forum_Zagrebačke_županije_7

Pomoćnica ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Ana Mandac istaknula je kako je cilj ovakvih događanja komunikacija s obrtnicima, da se čuje što ih muči i kako im možemo pomoći. „Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta donijelo je izmjene i dopune Zakona o obrtu kojima su stvoreni zakonski preduvjeti za poboljšanja.

Sredinom 2017. godine proračun za poduzetništvo i obrt bio je 5,5 mil kn, a danas je on 100 mil kn“. Naglasila je kako je po pitanju nedostatka radne snage ova Vlada napravila najbolje demografske mjere po pitanju senzibilizacije djece osnovnih škola za upis u srednje strukovne škole. „Kroz Europski socijalni fond povećali smo iznos stipendija sa 750 na 1.500 kn, a broj stipendiranih učenika povećao se sa njih 300 u 2016. godini na 4.200 u ovoj godini. Također, za 500 poduzetnika koji uzimaju stipendiranu djecu na naukovanje osigurano je rekordnih 50 milijuna kuna.“

V_Obrtnički_forum_Zagrebačke_županije

U sklopu Foruma održala se panel diskusija na aktualne teme iz obrtništva. Ideja je  bila potaknuti nastavak iznimno uspješne suradnje Zagrebačke županije i Obrtničke komore Zagreb, sagledati nove izazove koji se nalaze pred obrtnicima, potaknuti rješavanje aktualnih i otvorenih pitanja  i problema  koji stoje pred obrtnicima  ali i cjelokupnim gospodarstvom  Zagrebačkoj županiji.

„Novim izmjenama i dopunama Zakona o obrtu ponovo se uvodi dualni sustav strukovnog obrazovanja prilagođen hrvatskim prilikama i preuzimaju primjeri najbolje prakse iz zemalja koje imaju razvijeni dualni sustav strukovnog obrazovanja. Uvođenjem  sustava obrazovanja temeljem kojeg mladi stječu vještine tražene na tržištu rada direktno se pridonosi povećanju produktivnosti i konkurentnosti poduzeća.“, rekla je pomoćnica ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Ana Mandac te naglasila „Danas obrtnik ili poduzetnik može srednjoškolca uzeti na naukovanje i dobiti potporu i do 500.000 kn. Ako ga nakon završetka škole zaposli, do njegove 25. godine nema nikakvih davanja, a do 30. davanja su mu sufinancirana sa 50%. Radimo, možemo brže, ali pomaci su vidljivi.“

U današnje doba infuencera, YouTubera i trendova virtualnog svijeta koje danas prate mladi te koji na njih jako utječu, svi smo suočeni s novim izazovima. Oni se odnose na poticanje mladih na upis u srednju strukovnu školu i približavanje strukovnih zanimanja. „U tom smjeru ide i otvaranje Centra kompetentnosti za strojarstvo trebao bi biti završen 2023. godine i trebao bi razvijati vještine mladih u  koje se želi učiniti konkurentnim, a strukovne škole privlačnima za djecu. Centri kompetentnosti temelje se na maksimalnom povezivanju škola s potrebama gospodarstva, odnosno tržišta rada na moderan i zanimljiv način. Cilj je da projekt bude održiv i da živi. Također potrebno je plasirati pozitivne priče mladih poduzetnika, start-upova i uspješnih ljudi koji su uspjeli na tržištu kao poticaj za daljnje obrazovanje i u konačnici strukovno zapošljavanje.“, izjavila je pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu Zagrebačke županije Mirela Katalenac.

V_Obrtnički_forum_Zagrebačke_županije_6

U Zagrebačkoj županiji povećao se broj obrta sa njih 5.000 na početku 2019. godine, na  5.500 obrta početkom ove godine. „Iz iskustava poduzetnika učimo i želimo razgovarati o načinima na koje im možemo pomoći.“, istaknuo je pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Zagrebačke županije Damir Fašaić te dodao „Pomažemo početnicima koji otvaraju obrte i tvrtke, stare obrte, te smo prošle godine dodijelili gotovo 3 milijuna kuna za stotinjak obrta za poticanje konkurentnosti, nabavku opreme i slično. Želimo biti na usluzi obrtnicima i pomoći im u svim pogledima.“ U ovoj godini nastavlja se s poticajima za poduzetnike i obrtnike, a natječaj će se otvoriti travnju. Potpore iznose 15.000 kn za opremu, 100.000 kn za proizvodnju, subvencioniranje od 1% na kamate HBOR-ovih kredita u koje će se dodatno uključiti i gradovi i općine.

Potkraj siječnja 2020. u Hrvatskome zavodu za zapošljavanje bile su evidentirane 139.924 nezaposlene osobe, što je za 8.171 osobu više nego prethodnoga mjeseca te za 18.910 osoba manje nego u siječnju 2019. Dakle, u siječnju 2020. godine nezaposlenost je povećana za 6,2 % u usporedbi s prethodnim mjesecom, a smanjena za 11,9 % u usporedbi s istim mjesecom 2019. godine, istaknula je predstojnica Regionalnog ureda Zagreb pri Hrvatskom zavodu za zapošljavanje Marija Halić te dodala kako je u razdoblju od 2016 do 2019. kroz mjere aktivne politike zapošljavanja bilo uključeno 29.500 osoba i iskorišteno je preko 1,2 mrld kn za zapošljavanja kroz Europski socijalni fond. U istom razdoblju, iz nezapolenosti, 6.812 osoba pokrenula je vlastiti posao, od toga je 4.048 obrtnika.

 

V_Obrtnički_forum_Zagrebačke_županije_8

Pročelnik Upravnog odjela za poduzetništvo, investicije i fondove EU grada Velike Gorice Domagoja Ilečića istaknuo je kako se moramo osvijestiti za budućnost obrtnika. „Obrtnici posluju u najizazovnijem trenutku ikada, s mnogo rizika i promjena. Mi u javnoj upravi moramo razmišljati kako im pomoći da budu konkurentni. Smatram da se moramo ubrzati, moramo raditi na poboljšanju poslovnog okruženja, ali ponajviše na  financijskim reformama.“ Naglasio je kako je potrebno smanjiti birokraciju i administraciju.

Nakon panel rasprave Obrtnička komora Zagreb dodijelila je priznanje za dugogodišnju suradnju Razvojnoj agenciji Zagrebačke županije koje je primio ravnatelj Stipo Velić.

Forum je ocijenjen iznimno uspješnim, a u cilju daljnje uspješne suradnje Obrtničke komore Zagreb i Zagrebačke županije isti će se organizirati i sljedeće godine. Svi obrtnici i poduzetnici pozvani su da se jave sa svojim prijedlozima poboljšanja i rješavanja problema Zagrebačkoj županiji, Obrtničkoj komori ili udruženjima obrtnika.

 

HRT, Regionalni dnevnik, Zagrebačka panorama

01 portal

Kronike Velike Gorice

Radio Kaj

Poslovni FM

City portal