MENU

Nav

Udruga Srce – EU projekt “Okruženje za samoostvarenje”

Zagreb, 12.10.2020

Udruga Srce – EU projekt “Okruženje za samoostvarenje”

„Srce“ – Udruga djece s teškoćama u razvoju, osoba s invaliditetom i njihovih obitelji prijavila se na Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Unapređivanje infrastrukture za pružanje socijalnih usluga u zajednici kao podrška procesu deinstitucionalizacije – druga faza“ sa projektom „Okruženje za samoostvarenje/Self-realization environment“. 

Njime se planira izgradnja zgrade za organizirano stanovanje osoba s invaliditetom i prostora za radno-okupacijsku terapiju, sa svrhom prevencije institucionalizacije te doprinosa razvoju mreže izvan institucijskih usluga i službe podrške u zajednici – Gradu Svetom Ivanu Zelini i okolnim gravitirajućim područjima.  Povodom početka provedbe projekta, jučer, 25. rujna 2020. godine održana je konferencija za novinare.

Zagrebačka županija je, zajedno s Gradom Sveti Ivan Zelina, partner ovog projekta. Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i fondove EU Zagrebačke županije Damir Fašaić istaknuo je kako Županija sudjelovati na projektu u kontekstu održivosti rezultata projekta, kroz suradnju u Programu uključivanja korisnika u organizirano stanovanje,  koji će korisnicima olakšati prijelaz sa institucijske skrbi na skrb u zajednici. „Iznimno sam sretan što je još jedan EU projekt na području Zagrebačke županije krenuo u realizaciju, a pogotovo zbog činjenice da je namijenjen osobama s teškoćama u razvoju, invaliditetom i njihovim obiteljima. Njegova realizacija pomoći će u smanjenju broja osoba kojima će biti potrebna institucionalna skrb, te će one na ovaj način uz poznate osobe i dugogodišnju brigu, moći nastaviti život u poznatom okruženju“, naglasio je Fašaić.

Udruga_Srce_Penava

Gradonačelnik Grada Sveti Ivan Zelina Hrvoje Košćec izrazio je svoju podršku radu Udruge „Zadovoljstvo mi je što možemo biti vaš partner ne samo sa danim zemljištem na kojem će se kuća graditi već uvijek možete računati i na naše djelatnike za bilo kakvu pomoć. Naša dugogodišnja suradnja nastaviti će se i dalje kako bi još više senzibilizirali zajednicu i osnažili sve korisnike Udruge na samostalniji život i ostvarivanje svojih ciljeva“, rekao je Košćec.

Predsjednica Udruge Srce Đurđa Penava istaknula je kako je ovo šesti po redu europski projekt Udruge i velika prekretnica u njihovom radu. „Ovaj projekt je nagrada za naš 15-godišnji rad i plod je višegodišnjeg praćenja, osluškivanja i uočavanja potreba naših članova i njihovih obitelj. Iza ovog projekta stoje naši životi, životi naše djece, roditelja, obitelji, on je svakodnevica osoba s invaliditetom i njihovih roditelja koji se često pitaju što će biti s njima kad nas više ne bude. Ovim projektom rađa se novi život u zajednici sa slobodom izbora, ljudskih prava, integriteta, život u kojem se uvažavaju odluke i u kojem će osobe s invaliditetom moći odabrati svoje mjesto za život kakav žele“, rekla je Penava.

Projekt se provodi prema Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane iz europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014. – 2020. sklopljenih s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije, u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.–2020.“ iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ukupna vrijednost projekta iznosi 14.097.112,11 kn, a osigurat će se u 100%-tnom iznosu bespovratnim sredstvima, za koja je dana 01. srpnja 2020. godine potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava.

Udruga_Srce_1

„Izgradnjom i opremanjem objekta stvorit će se uvjeti za zadovoljenje životnih potreba i podršku osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama s područja Grada Sveti Ivan Zelina, ali i cijele Zagrebačke županije kao i lokalnih zajednica na području sjeverozapadne Hrvatske. Tako će im biti omogućeno da što neovisnije zadovoljavaju svoje svakodnevne, životne potrebe te se aktivno uključe u život zajednice“, kazala je voditeljica projekta Marija Dugac. Dodala je kako se ovim projektom želi prevenirati institucionalizacija te upoznati širu javnost sa mogućnostima osoba s teškoćama ili invaliditetom: „Iznimno bitno je naglasiti kako će se u sklopu objekta izgraditi i prostorija za radnu okupaciju i terapiju u kojoj će naši korisnici biti u mogućnosti izrađivati razne proizvode zajedno sa učenicima Srednje škole Dragutina Stražimira. Na taj ćemo način korisnicima omogućiti razvoj novih vještina,  a učenike educirati i povećati im razinu svijesti o sposobnostima i doprinosu koji mogu dati osobe s teškoćama.“

Opći cilj ovog projekta je prevencija institucionalizacije kroz unaprjeđenje socijalne infrastrukture za organizirano stanovanje. Svrha je unaprjeđenje socijalne infrastrukture u smislu gradnje, uređenja i opremanja zgrade za organizirano stanovanje osoba s invaliditetom sa krajnjom svrhom provođenja procesa prevencije institucionalizacije.

Alternativni oblici skrbi i izvan institucijske usluge stvaraju mogućnost da osobe s invaliditetom odaberu mjesto boravka i nisu obvezne živjeti nametnutim načinom života, podupiru socijalnu uključenost, pridonose zapošljavanju, utječu na jačanje suradnje s mrežama OCD-a, potiču volontiranje svime navedenim povećavaju kvalitetu života ranjivih skupina te povećavaju socijalnu uključenost cjelokupne lokalne zajednice.

DSC_0192

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo iz 2019. godine, u Republici Hrvatskoj bilo je 511.281 osoba s invaliditetom, od čega su 33.323 osobe u Zagrebačkoj županiji, a prema podacima Centra za socijalnu skrb Sveti Ivan Zelina na području grada živi 415 osoba s invaliditetom.

Udruga Srce jedini je pružatelj socijalnih usluga za djecu s teškoćama i osobe s invaliditetom na području Grada Sveti Ivan Zelina i općine Bedenica, te trenutno okuplja 280 članova, od kojih je 159 aktivnih korisnika, i svojim djelovanjem doprinosi prevenciji institucionalizacije od početka svojeg djelovanja 2005. godine.

Sadržaj članka isključiva je odgovornost Udruge Srce.

„Srce“ – Udruga djece s teškoćama u razvoju, osoba s invaliditetom i njihovih obitelji, Petra Preradovića 3, 10380 Sveti Ivan Zelina, www.udruga-srce-zelina.hr

Više informacija o EU fondovima na internetskoj stranici Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije www.strukturnifondovi.hr

 

HRT, Zagrebačka panorama

TV Zapad, Vijesti

Mreža TV, Vijesti

Sjeverni.info

In portal