MENU

Nav

Transparentnost 2.0

Zagreb, 22.02.2020

Transparentnost 2.0

U gradu Sveta Nedelja gradonačelnik Dario Zurovec i zamjenik gradonačelnika Davor Nađi održali su konferenciju za medije na temu transparentnosti i novih standarada kojima Sveta Nedelja postaje lider u Hrvatskoj.

Gradonačelnik Dario Zurovec naglasio je kako je grad Sveta Nedelja prije nekoliko godina krenuo u digitalizaciju. U sklopu novog Geografskog informacijskog sustava – GIS dostupne su sve informacije vezane za urbanističke i prostorne planove grada Svete Nedelje, te detaljne informacije vezane uz komunalnu infrastrukturu. Cjelokupni GIS sustav posjeduje pregršt informacija, jednostavan je za korištenje i pregledan, te jedinstven u Hrvatskoj. „Putem sustava svaki građanin može vidjeti i najmanje detalje cjelokupnog gradskog sustava – od transparentnosti prostornih planova do vodoopskrbne mreže, zemljišta, šuma, infrastrukture, a kroz izbor lokacije unutar mape može se prijaviti bilo kakav komunalni problem nadležnim službama. Za sustav postoji i besplatna mobilna aplikacija Popravimo.hr kojom se problem prijavljuje anonimno i  putem fotografije.“, istaknuo je gradonačelnik Zurovec. Naglasio je kako je komunikacija dvosmjerna te se građani obavještavaju o statusu popravka prijavljenog problema.

DSC_0536

Na web stranici Grada dostupne su i informacije o količini elektro-magnetnih zračenja koje se rangiraju u odnosu na zakonske propise, te se mogu vidjeti razine istih i lokacije na kojima se nalaze. „Ovim alatom pioniri smo u državi, prvi smo ga uveli, a mnogi gradovi nas prate, u cilju osvještavanja ljudi i smanjivanja korištenja uređaja.“, zaključio je Zurovec.

Zamjenik gradonačelnika Davor Nađi prezentirao je Registar javne nabave dostupan na web stranici Grada. Naime, grad Sveta Nedelja omogućuje potpuni uvid u ugovore, narudžbenice i fakture, čak i one do 20.000 kuna koje nisu predmet javne nabave, a time niti predmet obvezne objave. Tako će po prvi puta sve gradske transakcije, ugovori i raspored financijskih sredstava biti u potpunosti otvoren javnosti, a sve će informacije biti dostupne online i putem mobilne aplikacije.

„Omogućen je pregled preko 3.000 računa, 200 ugovora i 600 narudžbenica, 24 sata dnevno 7 dana u tjednu. Registar se može pretraživati po pojmu, tag-ovima ili po samoj tablici objava, a unutar njega su dostupne sve informacije o datumu sklapanja ugovora, predmetu usluge, izvođaču te cijeni.“, objasnio je zamjenik gradonačelnika Nađi.

DSC_0539

„Ovim potezom uvodimo novi standard transparentnosti u Hrvatskoj. No, nećemo stati samo na tome. Razvili smo i novi alat za naše građane putem kojeg će moći ocjenjivati djelatnike gradske uprave.“, istaknuo je Nađi te objasnio kako će se zaposlenici gradske uprave imati fiksni i varijabilni dio primanja, smanjiti će im se plaća za 10%, te će im se, ovisno o ocjenama, kvartalno isplaćivati nagrada. Najlošije ocijenjeni zaposlenici neće dobiti nagradu, a bolji će dobiti veća primanja. Najbolji među svima imati će osjetno povećanje pri ukupnom zbroju primanja.

Putem aplikacije svaki će građanin nakon posjete gradskoj upravi moći upisati broj koji su pri posjeti dobili te će na temelju njega moći ocijeniti djelatnika. „Ocjenjivanje će se provoditi i međusobno unutar uprave, što će ubrojiti u ukupnu ocjenu djelatnika. Ovaj prijedlog smanjenja fiksnih plaća zaposlenika mora još potvrditi Gradsko vijeće, pa bi ukoliko se donese pozitivna odluka, njegova primjena krenula s 01. srpnjem, a ocjenjivanje sa 01. ožujkom.“ , rekao je Nađi i zaključio: „Ovo je naš sljedeći korak u dobrom upravljanju gradom.“

DSC_0567

Grad Sveta Nedelja na svojoj web stranici javno i transparentno objavljuje potrebe za robama, radovima i uslugama. Na taj način pridonosi efikasnosti procesa javne nabave i ugovaranja te se povećava sustav kontrola i nadzora istih. Poštujući osnovna načela javne nabave te zakonitog, namjenskog i svrhovitog trošenja proračunskih sredstava, Grad posjeduje certifikat “Transparentna javna nabava”.

Nakon ukidanja prireza i pet drugih lokalnih poreza, što uključuje i ukidanje komunalnog doprinosa, poreza na potrošnju i komunalnu naknadu za hotele i kampove, Sveta Nedelja je najviše porezno rasteretila građane i poduzetnike od bilo kojeg grada u zemlji, a sve s ciljem privlačenja novih investitora i stanovnika.

Na ovaj način Sveta Nedelja želi se pozicionirati kao grad lider u transparentnosti, borbi protiv korupcije, efikasno i javno, uz poticanje poduzetništva te zdravog života.

HTV, Regionalni dnevnik, Zagrebačka panorama

RTL Danas

Index.hr

Večernji list

Jutarnji list

Poslovni dnevnik

24 sata

Glas Istre

HINA

tportal

net.hr

B92