MENU

Nav

Solarna fotonaponska elektrana Genere, Sveta Nedelja

Zagreb, 04.02.2020

Solarna fotonaponska elektrana Genere, Sveta Nedelja

Najveća integrirana solarna fotonaponska elektrana za vlastite potrebe u Hrvatskoj, vrijedna gotovo 15 milijuna kuna, svečano je puštena u rad u utorak na lokaciji tvrtke Genera d.d. u Svetoj Nedelji. Svečanom puštanju u rad prisustvovali su izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Domagoj Validžić, izaslanik ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije Tomislav Pinter, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec, član Uprave Hrvatskog Telekoma Saša Kramar, CEO Dechra Pharmaceuticals PLC Ian Page, predsjednik Nadzornog odbora tvrtke Genera Mladen Vedriš, član Uprave tvrtke Genera Marko Fresl i drugi. Tom prilikom CEO Dechra Pharmaceuticals PLC Ian Page istaknuo je zadovoljstvo radom u kompaniji koja je u posljednje četiri godine, koliko je prošlo od njegovog prvog posjeta, narasla skoro četiri puta. Naglasio je kako je solarna elektrana najnoviji od mnogo noviteta uvedenih u posljednjih nekoliko godina.

Genera

Na približno devet tisuća četvornih metara krovnih površina zgrada u vlasništvu društva Genera d.d. izgrađeno je solarno fotonaponsko postrojenje koje će godišnje proizvoditi 1.535.585 kWh električne energije i uštedjeti više od milijuna kuna. Također, emisije CO2 na godišnjoj će se razini smanjiti za 360 tona. Predsjednik Nadzornog odbora tvrtke Genera d.d. Mladen Vedriš pojasnio je da se preko 90% produkcije koja se stvara u Generi izvozi, stoga je doprinos tvrtke Genera BDP-u Hrvatske značajan. Iznimno je bitan stupanj koncentracije panela na već postojećem prostoru, jer se ne radi o farmi koja zaposjeda novi prostor, pa sa samog komercijalnog aspekta to je visoka proporcija energije koja se upotrebljava za vlastite potrebe, dok se višak prenosi u mrežu.

Genera

Grad Sveta Nedelja dao je punu podršku ovom projektu, a gradonačelnik Zurovec istaknuo je kako je ponosan na poduzetničku klimu koja se stvorila u ovom gradu. Grad Sveta Nedelja također funkcionira na način da se povlače sredstva iz europskih fondova, a veliku podršku ima i od strane Županije.  Svoju podršku izrazio je i župan Kožić kroz čestitke svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog projekta. Na prostoru Zagrebačke županije funkcionira dvadesetak poduzetničkih zona i vidimo značajan porast ulaganja. Projekt „Izgradnja fotonaponske elektrane GENERA za potrebe proizvodnog pogona”, ukupno vrijedan 14.700.000 kn, dijelom je financiran iz programa Europskog fonda za regionalni razvoj, a temeljem ugovora o dodjeli bespovratnih novčanih sredstava, zaključenog između  Genere d.d. i Ministarstva zaštite okoliša i energetike te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u lipnju 2018. godine.

HRT

Jutarnji list

Večernji list

Privredni vjesnik

tportal

N1