MENU

Nav

mRAK kampanja

Zagreb, 28.01.2020

mRAK kampanja

Javno-zdravstvena kampanja „Budi mRAK, izbjegni rak!“ okupila je mnoge stručnjake i osobe iz javnog života u Splitu, koji su ujedno i ambasadori kampanje. Među uzvanicima su se pojavili onkolog KBC-a Split, prof.dr. Eduard Vrdoljak, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, prim. Željka Karin, vijećnik Gradske skupštine Splita, doc. Joško  Markić i  Ljiljana Vukota iz Udruge „Sve za nju“. Podršku su dali i Ana  Gruica, Izabela Martinović, Petar Dragojević, Neda Makjanić Kunić, Sandra Ledenko.

BUDI MRAK 002

Kampanju “Budi mRAK” osmislili su studenti medicine ujedinjeni u Međunarodnu udrugu CroMSIC, uz podršku HZJZ-a, Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba te mnogih stručnjaka. Udruga CroMSIC već duži niz godina provodi javno-zdravstveno- edukativni projekt mRAK, kojem je cilj podizanje svijesti o dostupnim oblicima prevencije raka te važnosti pravovremenih pregleda kako bi se ova zloćudna bolest na vrijeme prepoznala i spriječila.

U okviru tog projekta, nastala je ovogodišnja kampanja „Budi mRAK!“, gdje su naglasak stavili na prevenciju bolesti uzrokovanih HPV infekcijom. Naime, više od desetljeća, u Hrvatskoj je dostupno cjepivo protiv HPV-a, no – na žalost, unatoč velikim naporima raznih stručnjaka iz zdravstvenog sustava, odaziv na cijepljenje je i dalje nezadovoljavajući.

BUDI MRAK 003

Jedan od ključnih razloga je nedovoljna informiranost roditelja o cjepivu, jedinom takvom u svijetu. Hrvatska je jedna od sedam zemalja u svijetu koja je osigurala besplatno cjepivo protiv HPV-a i to za sve mlade do 25.godine do kraja ove kalendarske godine! Spriječiti HPV znači spriječiti još čak 6 vrsta raka koje ovaj opaki virus može uzrokovati.

Kampanja „Budi mRAK“ provodi se  na društvenim mrežama, putem Budi MRAK Facebook i Instagram stranice, kroz javna događanja, medije i terenske edukacije po školama diljem Hrvatske.

 

RTL – Splitski dnevnik

Dalmatinski portal