MENU

Nav

Bučijada u Ivaniću

Zagreb, 04.02.2020

Bučijada u Ivaniću

15. Bučijada u Ivanić-gradu manifestacija je posvećena buči, kraljici jeseni, najveća i najposjećenija turističko-gospodarska i gastronomska manifestacija u Hrvatskoj. Svečanom otvorenju, uz gradonačelnika Ivanić-Grada Javora Bojana Leša, prisustvovali su izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske Josip Vrbanek, izaslanik Predsjednika Hrvatskoga sabora i gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić, izaslanik Predsjednika Vlade RH i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, zamjenica župana Zagrebačke županije Nadica Žužak, te direktorica Turističke zajednice Ivanić-Grad Ankica Bešter.

Bučijada 2019 1

Preko 200 izlagača, 60 OPG-a, 25 proizvođača ulja, 13 ekoloških proizvođača, kao i proizvođači hrane s područja cijele Hrvatske izložili su svoje domaće proizvode. Gradonačelnik Javor Bojan Leš naglasio je kako se kroz gospodarske aktivnosti i kroz stručni skup o proizvodnji bučinog ulja promovira proizvodnja, a tijekom manifestacije proda se 3.000 litara bučinog ulja. Ministar Bošnjaković istaknuo je važnost Bučijade za hrvatski turizam, koji se i ove godine može pohvaliti uspješnom sezonom. Direktorica Turističke zajednice grada Ivanić-Grada, Ankica Bešter napomenula je kako posjetitelji mogu uživati u brojnim kulturno-zabavnim sadržajima, jelima i slasticama od buče domaćih ugostitelja, pivu od buče i autohtonom vinu škrlet. Za najmlađe posjetitelje tu su kreativne radionice za djecu, vožnja Buča kočijom i Bučko vlakićem, vatrogasnim igrama s bučama, jahanju ponija kao i kazališnim predstavama.

Bučijada 2019 3

Nakon svečanog otvorenja, uzvanici su posjetili izložbeno-prodajni sajam 15. Bučijade u Ivanić-Gradu, Sajam bučinog ulja, Sajam OPG i EPG, Park skulptura kao i Park hrvatskih branitelja uz pratnju Povijesne postrojbe Ivanić-Grada. Među glavnim atrakcijama su izložbe skulptura i instalacija pod nazivom „Buča kao inspiracija“ u Parku hrvatskih branitelja. Pripreme za prezentaciju osam instalacija od prirodnih materijala trajale su mjesecima, a postavljane su cijeli dan prije samog otvaranja.

 

Podsjetimo, Bučijada se održava u organizaciji Turističke zajednice Grada Ivanić-Grada, pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, Hrvatske turističke zajednice, Zagrebačke županije i Grada Ivanić-Grada. U prva dva dana Bučijadu je posjetilo više od 30.000 posjetitelja.

Bučijada 2019

 

RTL

direktno.hr