MENU

Nav

Apel OKZ-a ugostiteljima, obrtnicima i građanima

Zagreb, 19.11.2020

Apel OKZ-a ugostiteljima, obrtnicima i građanima

Obrtnička komora Zagreb održala je danas, 04. studenog 2020. godine konferenciju za medije zajedno s predstavnicima Hrvatske gospodarske komore, Nacionalne udruge ugostitelja, Udruženja ugostitelja Grada Zagreba i Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore uz potporu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar na temu pridržavanja propisanim mjera pri suzbijanju koronavirusa.

Potaknuti svakodnevnim rastom broja oboljelih osoba od koronavirusa, te svim iskustvima s terena, sudionici konferencije pozivaju sve obrtnike, kupce, goste i građane na poštivanje propisanih epidemioloških mjera.

„Danas upućujemo apel svim obrtnicima, maloprodaji, uslužnim djelatnostima, ugostiteljima, našim građanima, svima da se pridržavaju mjera kako bi prebrodili ovu situaciju do proljeća, kada se nadamo da će nam svima zajedno biti lakše. Znamo da nam je svima teško i ne želimo „kukati“. Svaka struka, zanimanje i profesija je u problemu, ne samo u Zagrebu, nego u čitavoj Hrvatskoj. Šaljemo pozitivnu energiju da zajedno sa sugrađanima što lakše i što bolje preživimo“, istaknuo je Mirza Šabić, predsjednik Obrtničke komore Zagreb te dodao kako je u suradnji sa Gradom Zagrebom pokrenuta kampanja i podijeljeno preko 150.000 letaka s porukom „Budite odgovorni jer vi ste borci protiv koronavirusa“.

Predsjednik Udruženja ugostitelja Grada Zagreba Zlatko Puntijar istaknuo je kako je apel upućen kolegama da se drže mjera kako bi se gosti osjećali što sigurnije i ugodnije po lokalima. „U ovom je momentu najbitnija sigurnost i ona je prioritet. Dodatno, molim goste da bez bojazni dolaze u lokale, ali i da se oni sami pridržavaju mjera stručnih službi za zaštitu. Uživajmo u jelima, pićima i zabavi na siguran način“, kazao je Puntijar, te dodao kako se gosti drže propisanih mjera, kao i većina ugostitelja. Većina mjera kojih se ugostitelji ne pridržavaju odnosi se na propisano radno vrijeme tj. rad iza ponoći, a kod gostiju na ne nošenje maski. Naglasio je činjenicu kako je jako pogođen i sektor turizma u kojem je zabilježen pad prometa od 70%.

Predsjednik udruženja ugostiteljskih djelatnosti pri Hrvatskoj gospodarskoj komori Dražen Boban rekao je kako je potrebno paziti na sve mjere koje su već na snazi, a zajedničkom sinergijom gostiju i ugostitelja pomoći će u razvoju cjelokupne situacije kako se zdravstveni sustav ne bi dodatno opterećivao.

OKZ_apel_mjere_1

Predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Marin Medak kolege upozorava: „Ako se svi budemo pridržavali mjera, onda ćemo svi i raditi. Ako ne budemo, sve će nas zatvoriti, a to nitko ne želi. Gosti su sigurni ako svi zajedno poštujemo mjere. Analize tomu idu prilog, jer se pokazalo da niti 2% ukupnog broja zaraženih nije zaraženo u ugostiteljskim objektima.“ Medak je iznio nove podatke Porezne uprave Ministarstva financija za zadnji tjedan mjeseca listopada iz kojih je razvidno da je, u usporedbi s istim tjednom 2019. godine, zabilježen pad prometa u restoranima u Hrvatskoj oko 40%, u Bjelovaru 35%, a u Zagrebu oko 25%, da je promet cateringa 45%, u kafićima pao je za oko 42%. „Caffe barovi/kafići odnose 20% ukupnog ugostiteljskog prometa, a restorani 60%. Najveći pad bilježe svi koji rade catering i svadbene svečanosti, oni čine oko 25% ukupnog prometa u ugostiteljstvu. Od ukupnog broja izvršenih inspekcijskih nadzora nad ugostiteljskim objektima, svega 10% ugostiteljskih objekata kršilo je do sada propisane mjere kojima su izrečena upozorenja nadležnih inspekcija radi pronađenih nepravilnosti“, rekao je Medak.

Predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore Joso Smolić istaknuo je kako Hrvatska obrtnička komora kontinuirano radi na upozoravanju svih svojim članova na pridržavanje propisanih mjera, a sada apeliraju i na odgovornost građana, posjetitelja i svih obrtnika: „Zdravlje nema alternative, mjere su donesene od strane struke i moramo ih poštivati i podržavati. Držimo ih se svi, jer je to jedina šansa da preživimo i održimo poslovnu aktivnost.“ Pogođeni su svi sektori obrtništva, a u turizmu najviše su devastirani turistički vodiči sa najmanje 95%, koji se najviše sastoje od malih sezonskih obrta koji su sad bez aktivnosti.

„Brojke nisu dobre, biti će još i veće jer nismo došli do vrha epidemije. Krenut ćemo s brzim testovima i brojke će biti još veće. Došli smo do skoka sa mlađe i srednje generacije na starije i pune nam se bolnice. Imamo mini epidemije unutar obitelji koje se šire dalje. Ne vidim potrebu za lockdown, ali se snažno pridružujem današnjem apelu da se pridržavamo mjera“, rekao je ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar dr. Zvonimir Šostar. Kazao je kako je Zavod pokrenuo javnozdravstvenu kampanju kojom je uz veliku podjelu, još 385.000 letaka otišlo sugrađanima uz račune na kućnu adresu kako bi ih se podsjetilo na mjere.