MENU

Nav

24. Međunarodni festival čipke

Zagreb, 12.10.2020

24. Međunarodni festival čipke

Ovogodišnji 24. Međunarodni festival čipke u Lepoglavi održavao se u virtualnom obliku.

Kako bi se nastavila tradicija i kontinuitet održavanja Međunarodnog festivala čipke, a zbog epidemiološke situacije izazvane virusom COVID-19, Grad Lepoglava odlučio je da će se festival održati u virtualnom obliku. U zgradi Pavlinskog samostana iz 14. stoljeća postavljen je 24. Međunarodni festival čipke, velika izložba lepoglavske čipke.

Izloženo je bilo preko 250 predmeta koji su prikupljeni tijekom svih godina održavanja festivala, a koji uključuju 80 različitih samostalnih čipki. Neke od zanimljivosti festivala su čipke herbariji, nacionalni hrvatski cvijet iris kao višebojna čipka, čipka – Hrvatske sa stilizacijom EU zastave, čipke na haljinama, pavlinskoj halji i povijesnim kostimima te uokvirena čipka koja je bila u Hrvatskoj kući za vrijeme XXVI. Olimpijskih igara 1996. godine u Atlanti. Izloženi su i eksponati ovogodišnje zemlje partner Bugarske.

otvorenje_festivala_46

 

Jeste li znali?

Lepoglavska čipka je vrsta čipke na batiće.

Za izradu čipke koristi se veoma tanak pamučni ili laneni konac.

Lepoglavska čipka sadrži stilizirane oblike flore, faune, barokne i geometrijske motive.

Za izradu tijare od čipke potrebno je 300 sati rada.

 

Do 23. rujna, stranica je pregledana više od 5.000 puta, a festivalom je virtualno prošetalo više od 700 posjetitelja, od kojih je zabilježen značajan posjet iz stranih zemalja koje njeguju tradiciju čipkarstva – Bugarske, Španjolske i Poljske.

Prijatelji festivala – inozemni izlagači dostavili su svoje video uratke prezentacija čipki koje su planirali predstaviti u Lepoglavi, pa će se tako publika može pogledati kratke filmove 14 inozemnih izlagača i šest hrvatskih čipkarskih centara.

Virtualna šetnja, filmovi i sve informacije o festivalu dostupne su na:

 otvorenje_festivala_42

 

Međunarodni čipkarski festival koji se održava od 1997. godine s redovitim znanstvenim skupovima i izdavanjem zbornika radova iz hrvatskih i europskih čipkarskih centara.  Vjeruje se kako su još prije nekoliko stoljeća pavlini, bijeli fratri, donijeli čipku u hrvatske krajeve. Prepoznavši njezinu ljepotu, seosko je stanovništvo prihvatilo čipku kao svoju tradiciju koju njeguje sve do danas. Posebno ju je prihvatilo stanovništvo grada Lepoglave, poznato po svojoj čipkarskoj tradiciji.

Ponoseći se svojim čipkarskim umijećima, Lepoglavčani tradicionalno u rujnu organiziraju Međunarodni festival čipke kojim uspješno promoviraju vrijednost čipke kao svojeg etnografskog blaga. Lepoglavska čipka svoj pravi procvat doživjela je krajem 19. stoljeća i u prvoj polovici 20. stoljeća zahvaljujući Zlati pl. Šufflay koja čipku oplemenjuje narodnim ornamentom, a kasnije i Danici Brössler koja lepoglavskoj čipki dodaje barokne elemente i daje joj oblik kakav ona ima danas. Lepoglavska je čipka 1937. godine nagrađena zlatnom medaljom u Parizu, 1939. brončanom medaljom u Berlinu, 2009. dobila je Zlatni orden čipke u Estoniji i 2011. godine na čipkarskom festivalu u Rusiji osvojila je prvo mjesto.

festival_cipka_24_izlozbe_photo&copyright by GODAR (5)

Od 2009. godine lepoglavska je čipka uvrštena na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine svijeta. Posebno značenje u promociji lepoglavske čipke imaju međunarodni festivali čipke koji se svake godine održavaju u rujnu.

Festival se održava pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, Ministarstva kulture, Ministarstva turizma, Ministarstva poljoprivrede i Hrvatskog povjerenstva za UNESCO, a ovogodišnja zemlja partner je Bugarska.

Festival je trajao do 30. rujna 2020., a svi koji su se našli u Lepoglavi mogu ga razgledati i uživo svake subote i nedjelje od 10 do 17 sati. Ulazak u samostan bit će besplatan, ali će se posjetitelji morati pridržavati svih propisanih epidemioloških mjera.

 

HRT, Dobro jutro, Hrvatska

HRT

NOVA TV, IN Magazin

Večernji list

Gloria

Punkufer

Glas Istre